Shrnutí sezóny 2013/2014 – pozdě, ale přece

15.09.2014 12:25

Jako každý rok, i letos bych rád napsal pár vět o průběhu letošní sezóny. Omlouvám se za delší průtahy, které byly zapříčiněny mým vyšším vytížením v čase prázdnin.

Pokud vše vezmeme podle věku, musíme pak začít od přípravek. V Plzni nadále pokračujeme ve spolupráci s Lokomotivou a i díky tomu jsme měli možnost začlenit některá děvčata do týmů kategorie U11, aby si vyzkoušela „ostré“ zápasy. K tomu posloužilo zejména družstvo, které hrálo na  26. ZŠ. V průběhu roku tak byl první tým DBaK postupně posilován hráčkami z jednotlivých destinací přípravek.

Kategorie U11 – po několika letech nejmladší minižákyně nedokázaly postoupit na NF, když v kvalifikačním dvojutkání nestačily na Lokomotivu Karlovy Vary. I přes mírné zklamání je třeba říci, že karlovarská děvčata byla o chloupek lepší. Nám pak nezbývá, než pilně pracovat tak, aby byl výsledek v nastávající sezóně opačný.

U12 – de facto stejný výsledek, ve finále jsme nestačili na tým BK Klatovy. Je dobře, že máme v kraji soupeře, který je na podobné, v současnosti možná i vyšší úrovni. Holky tak mají vyšší motivaci k tréninku a uvidíme, jaké ovoce to přinese letos.

U13 – a stále stejná písnička. Po společných účastech na NF společně s družstvem Tachova přišlo rozdělení a účast ve finále OP právě proti „Tachovu“ již ale v barvách Karlových Varů. My jsme bohužel ve Varech prohráli vyšším rozdílem, než jsme je doma dokázali porazit a místo kvalifikace o MČR jsme jeli do Brandýsa na Festival U13. Tam jsme sehráli vyrovnané partie s pozdějšími finalisty z USK a Brna, připsali si cenný skalp Strakonic, porazili pak i brněnský Valosun i Prostějov. Straky nám nakonec porážku ze skupiny těsně vrátily a na nás tak zbylo „až“ 10 místo. Nicméně turnaj byl i tak velice užitečný, dokázali jsme si, že dokážeme hrát vyrovnaně s každým týmem. Doufejme, že se to ukáže i v letošní lize U14.

U14 – cíle byly před sezónou jasné: postup do extraligy a následně i postup na MČR. Až do poloviny sezóny šlo vše víceméně hladce, pak však přišlo zranění Niki, nemoc Grešlindy a dlouhodobá absence Kačky Pletichové, pár zbytečných porážek v Jičíně a koneckonců i na Slovance a hlavně kolaps v České Lípě, což nás v play-off svedlo s Žabinami. V sérii jsme se ujali vedení, pak jsme si však nedokázali poradit s dobře organizovanou zataženou obranou Brňanek a sezóna pro nás tak skončila již v březnu. Konečná účast v play-off určitě není neúspěchem, troufám si však tvrdit, že kvalitu na účast na Mistrovství družstvo určitě mělo. Nicméně letos budeme mít o to větší motivaci se do poslední osmičky probojovat. K tomu však vede dlouhá a spletitá cesta.

U15 – tak jako pro U14 bylo úspěchem mistrovství, pro U15 bylo v nabité skupině ligy postup do extraligy. Ten se nakonec v dramatickém posledním dvoukole i podařil. Tým hráček ročníku 99 a 00 se rozhodně neztratil ani v extralize a dokázal potrápit i největší favority a pozdější medailisty z MČR. Třešničkou na dortu pak byl i úspěch tohoto týmu v kvalifikaci o ligu U17. Vzhledem k absenci družstev v kraje tak budou mít všechny hráčky, které by nedostávaly dost příležitostí v kategoriích U17 a U15, možnost dostat dostatečnou minutáž a dokázat trenérům, že si zaslouží hrát za první tým.

U17 – asi nejpříjemnější překvapení sezóny, prvotním cílem bylo udržet se v lize, postup do play-off, vyřazení Aritmy a zápasy o postup do baráže s Pardubicemi jsou příslibem, ale jakýmsi závazkem do letoška. Vzhledem k tomu, že kádr zůstal celý spolu, posílen navíc o klatovské hráčky Terku a Karču, doufáme všichni opět v postup do play-off, a následně i dále, pokud nám vydrží zdraví a forma.

U19 – v této kategorii stále přetrvávaly celou sezónu problémy s tréninky a tím i technickou připraveností hráček na zápasy. I přesto holky ukázaly, že jsou bojovnice a bojovaly až do poslední chvíle o setrvání v lize. Nakonec se nám však kvalifikace nevyhnula. V prvním kole jsme nestačili na nabitý kádr USK, v kole druhém jsme si však poradili s Benešovem, tím pádem jsme si ligovou příslušnost zajistili i pro následující sezónu.

To je stručné shrnutí všech kategorií spadajících pod DBaK. I v sezóně 2014/2015 budeme mít zastoupení ve všech ligových soutěžích, v lize U17 dokonce dvojitou. V kategoriích minižactva je určitou překážkou nedostatek kvalitních zápasů a tím i absence možného srovnání. Nicméně věřme, že se po dohledem našich zkušených trenérů i zde dostaví v dohledné době výsledky ne snad v podobě medailových úspěchů, ale v podobě technických dovedností a radosti z této krásné kolektivní hry. Tímto bych chtěl všem, co se starali a nadále starají o budoucí basketbalové hvězdičky a naděje z celého srdce poděkovat a popřát mnoho úspěchů v nastávající sezóně.

                Za kolektiv DBaK

                                                                                                                                             Michal Pipta

 

Novinky

Instagram našeho klubu

01.10.2023 21:06

Sledujte nás na Instagramu. Vždy aktuální informace naleznete jak v příspěvcích tak na stories.

 

Odkaz zde: www.instagram.com/dbak.basketbalovyklub/

Facebookové stránky

27.10.2016 21:04

I na facebook jsme velmi aktivní. Sledujte naše příspěvky i události a přidejte se k našim fanouškům.

 

Odkaz naleznete zde: www.facebook.com/dbak.basketbalovyklub