Ligové soutěže 2012/2013 jsou minulostí

24.04.2013 00:00

Skončila první sezóna, kdy jsme ve všech kategoriích, kde byly vypsány ligové soutěže (tedy U19, U17, U15 a U14) tyto soutěže absolvovali. Na místě je tedy malá rekapitulace a zhodnocení.

U19 – tým si účast musel vybojovat v kvalifikaci, kde na 100% využil výhodu domácího prostředí. V samotné soutěži pak využil naplno nasbíraných zkušeností z předchozích ligových sezón. Juniorky se opíraly především o střeleckou formu Vandy a Romči, obranné nasazení Marti a Lůci a černou práci v poli především na doskocích Leniny. Z původně 13-ti členného kádru se vykrystalizovalo více méně 7 statečných, kteří absolvovali podstatnou část sezóny. K výše jmenovaným se připojily i kadetky Anička, Týna, Peťa a Míša M., na několik zápasů vypomohla i čerstvá posila USK Niki. V průběhu sezóny odpadla kvůli studijním povinnostem Gabča, a Míša B. postupně dala přednost bojům v KP žen v družstvu DBK K-K. Nicméně i ony měly na konečném skvělém 6. místě svůj podíl. Cesta za tímto úspěchem byla plná úskalí, nicméně kromě týmů Jablonce, Aritmy a Nuslí jsme dokázali alespoň jednou porazit všechny zbylé celky, i když leckdy i s kapkou štěstí, které však přeje připraveným. I proto jsme si s předstihem a přehledem zajistili ligovou účast i pro příští sezónu. Doufejme  a přejme jen hráčkám ročníku 94, že se dokáží důstojně začlenit do kolektivu žen.

U17 – na poslední chvíli se kadetky v loňské sezóně zachránily v lize. O to s větším očekáváním jsme nastoupili k letošnímu ročníku. Od začátku bylo vidět, jak citelnou ztrátou především na útočné polovině hřiště bude absence Fešiny, která od letoška válí za USK. Tým vedla nezdolná bojovnice Míša M., na perimetru jí doplňovaly Peťa, Saša, Klára, Danča a Domča, pod košem tvrdily muziku Týna, Anička a Niki M., postupně i Martina. Družstvo ještě příležitostně doplnily mladší žačky Monča, Krokodýl, Ája a Kája. Sezónu určitě ovlivnily absence hráček na společných trénincích zejména z důvodu studijních povinností. Počet tréninků, kdy jsme byli komplet, by se dal spočítat na prstech jedné ruky dlouholetého pracovníka v dřevozpracovatelském průmyslu. To se samozřejmě projevilo v počáteční nesehranosti, která vyplynula i v nešťastnou porážku od Poděbrad. Tréninková morálka v ruku v ruce s menšími ligovými zkušenostmi hráček ročníku 96 a 97 znamenala postupné zápasové trápení, z něhož snad vybočují výhry nad rezervou USK, Klatovy, Kladnem a oslabenou rezervou Slovanky. Zde holky dokázaly, že basket hrát umí. Nakonec ani 4 výhry nestačily k záchraně a o ligovou příslušnost kadetky budou ještě muset tvrdě bojovat v kvalifikaci.

U15 – spolu s družstvem U19 největší překvapení letošní sezóny. Tým byl složený povětšinou z hráček ročníku 99, nicméně osou byly 3 hráčky 98 Klára, Danča a Domča. Svým nasazením, kolektivní a agresivní hrou dokázala děvčata přehrát i další starší soupeře a vybojovala si tak účast v extralize, kde také rozhodně nehrála druhé housle a dokázala několikrát své soupeře potrápit i pokořit. Tahouny byly rozhodně Klára s přehledem na hřišti, svojí rychlostí deptala obrany soupeřů Danča a úpornou obranou a rychlým přechodem do protiútoku udivovala Domča. Ty pak doplnily Krokouš, Monča, Ája, Terezka, Rozárka a druhé housle rozhodně nehrály ani 00 Danča, Simča a Endy. Svojí šanci dostaly i pendlové do „béčka“ Amálka a Týna B. Konečné celkové 12. místo v republice budiž povzbuzením pro nastávajícím bojům o ligu U17.

U14 – před sezónou asi družstvo s nejvyššími ambicemi. Účastník MČR U13 proplul základní skupinou s dvěma kaňkami v podobě proher se (kým jiným, než) Slovankou, které se nakonec ukázaly jako rozhodující v bojích o play-off. Po očekávaném postupu do extraligy jsme se nevyhnuli výkonnostním výpadkům a i přes aktivní bilanci 8 výher – 6 porážek jsme v osmičlenné skupině obsadili až první nepostupové místo – 6. Budiž útěchou skutečnost, že toto umístění nás automaticky posouvá do ligy U15 pro příští sezónu, což bylo i hlavním cílem tohoto družstva. Hlavními lídry byly po celou sezónu Monča, Krokodýl, Danča G., Síma, Endy, Ája, Terezka, Kája, Amálka, Niki a Týna B. doplněné o další hráčky ročníku 2000 a 2001. Pro závěrečné boje v extralize nás pak z celku Klatov posílila i Karča. Uvidíme, jak se děvčata poperou se svými soupeři v lize U15.

Vše týmům přejeme hodně štěstí a sportovních úspěchů v příští sezóně.

Za kolektiv trenérů

Michal Pipta

Novinky

Instagram našeho klubu

01.10.2023 21:06

Sledujte nás na Instagramu. Vždy aktuální informace naleznete jak v příspěvcích tak na stories.

 

Odkaz zde: www.instagram.com/dbak.basketbalovyklub/

Facebookové stránky

27.10.2016 21:04

I na facebook jsme velmi aktivní. Sledujte naše příspěvky i události a přidejte se k našim fanouškům.

 

Odkaz naleznete zde: www.facebook.com/dbak.basketbalovyklub